Third stage of West Village to be known as ‘The Eaves’

0
Architectural rendering of The Eaves in West Village
Architectural rendering of The Eaves in West Village

A development application has been submitted by Sekisui House for the third stage of West Village which is known as ‘The Eaves’ (Mollison Park and retail precinct), located at 91 and 111 Boundary Street, West End.

Designed by Bureau Proberts, the development involves the construction of a three-storey retail and restaurant building as well as a series of urban commons.

According to the development application, ‘The Eaves’ recognises the role of streets and parks to create thriving places for gathering and recreation.

“The edges of ‘The Eaves’ are designed as vital civic components, creating legible connections through Boundary and Mollison Streets to the West Village Precinct whilst providing permeable frontages and making shelter and landscape.” – Bureau Proberts

Architectural rendering of The Eaves in West Village
Architectural rendering of The Eaves in West Village
Architectural rendering of The Eaves in West Village
Architectural rendering of The Eaves in West Village
Architectural rendering of The Eaves in West Village
Architectural rendering of The Eaves in West Village
Architectural rendering of retail as part of 'The Eaves' in West Village
Architectural rendering of retail as part of ‘The Eaves’ in West Village

The three-level retail building has a distinctive timber superstructure which is proposed to act as a landscape arbour and shade structure, gathering activity around the base of the building and edges to the park.

While an established Fig Tree provides the nexus for gathering at the juncture of two outdoor spaces.

Architectural rendering of the indicative playscape
Architectural rendering of the indicative playscape

Development rundown

  • Site area: 616sqm
  • GFA:
    ▪ Ground Level: 405sqm
    ▪ Level 1: 458sqm
    ▪ Level 2: 458sqm
    ▪ Total GFA: 1321sqm
  • Site cover: 492sqm / 79.9%
  • Car parking:
    ▪ Retail/Commercial: 9
    ▪ PWD spaces: 1
Architectural rendering of The Eaves in West Village
Architectural rendering of The Eaves in West Village
Architectural rendering of The Eaves in West Village
Architectural rendering of The Eaves in West Village
The existing West Village urban common site
The existing West Village urban common site

“The Eaves is a unique building, entirely derived of its place. Brisbane’s Subtropical climate, its landscape and necessity for shade are catered for in the striking elemental form, the
Landscape Arbour and bespoke architectural screen. As the architecture amplifies the heritage qualities of the precinct it offers a place for the local community to gather in municipal surroundings.” – Bureau Proberts

Tell us what you think about this development below in the comment box. The development application for this project, available to view on Brisbane City Council’s Planning & Development Online is A005483021.

Plans

Architectual plans

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here