Pradella Launches Final Stage of West End Masterplan

6
Architectural rendering of Pradella's new West End project 'The Lanes'

Known as ‘The Lanes’, Brisbane-based Pradella has launched the final stage of its $1 billion Riverside West End masterplan located adjacent to the recently completed ‘Montague Markets’ development in West End.

Designed by bureau^proberts, the three-tower development features a curved facade with landscaped sky-bridges every second level.

Located on the newly created Tondara Lane, buildings A and B will cover an area of 2,818m2 with a third building, building C, located on the corner of Ferry Road and Tondara Lane will span an area of 1,196m2, with all buildings being 12 storeys high.

The approved development received a design enhancement, replacing the three generally rectangular approved buildings with a more sculpted built form that takes its inspiration from the natural elements of West End.

Architectural rendering of Pradella's new West End project 'The Lanes'
Architectural rendering of Pradella’s new West End project ‘The Lanes’

A public green plaza is proposed along Tondara Lane which will help connect the lane to a newly proposed dog off leash area located next to building B.

An activated ground floor is also proposed with office pods on the ground floor of Building B and a restaurant on the ground floor of Building C both overlooking the lawn area.

Ground floor landscaping plan
Ground floor landscaping plan by Lat27

A significant rooftop recreation deck will cover the majority of buildings A and B with some rooftop recreation planned for building C. The rooftop would include:

  • 200m2 Lagoon pool with infinity edge offering expansive views towards the city
  • Poolside lounges, bar and deck areas to create resort style experience
  • Barbeques, pizza oven, food preparation facilities and a variety of casual and more formal dining areas to provide many options for different occasions
  • Wellness retreat with mineral pool and meditation lawn
  • Sunset lounge and open lawn area orientated towards Mt Coot-tha
  • Kids waterplay zone to cater for young families
  • Table tennis and gym facilities
Proposed rooftop recreation plan by Lat27
Proposed rooftop recreation plan by Lat27

Project rundown

  • Site Area: 6,911m2
  • Height: 12 storeys / RL 55.9m (Building A & B), RL 54.4m (Building C).
  • Apartments: x324 apartments are proposed across all three buildings. Building A consists of x24 one bedrooms, x79 two bedrooms, x35 three bedrooms (138 total). Building B consists of x8 one bedrooms, x54 two bedrooms, x24 three bedrooms (x86 total). Building C consists of x26 one bedrooms, x59 two bedrooms, x15 three bedrooms (x100 total).
  • Lifts: x2 lifts per building
  • Retail: x1 retail space in Building C (149m2)
  • Communal Space: Rooftop recreation deck on all three towers including bookable home office pods on ground levels of all three buildings.
  • Car Parking: x371 resident spaces and x50 visitor spaces
  • Bike Parking: x349 spaces
  • Developer: Pradella
  • Architect: bureau^proberts
  • Landscape Design: Lat27
  • Town Planner: RPS Group
  • Sustainability: Multiple buildings that breathe design features including extensive sky terraces, shade structures, elevated gardens, stormwater harvesting as well as a rooftop PV solar array for common area electricity consumption
Architectural rendering of Pradella's new West End project 'The Lanes'
Architectural rendering of Pradella’s new West End project ‘The Lanes’

bureau^proberts Head of Interior Design, Saskia Ruijs, said that The Lanes features current trends in kitchen design including a distinctive style of rounded edges, archways and curves, elements which have come into prominence significantly in the last few years.

“When creating The Lanes’ kitchens, it was important to stay on-trend while also maintaining a timeless subtlety, which is why we included refined curves, organic-inspired timber hues and stone benchtops, and thoughtful planning that allows for the gentle bouncing of natural light.”

“Inspiration was taken from the natural surrounds of the area, so each kitchen is open, breezy and features glimpses of the outside while also offering essential functional benefits that really make this a thriving hub of each residence, ” Ms Ruijs said.

Pradella Sales and Marketing Director, Lee-Anne Kielar, said that The Lanes offers a prestigious level of contemporary architecture and design rarely seen in Brisbane’s inner-city apartment market complete with accompanying private amenity that is hard to beat.

“Pradella is proud to have been creating sought-after residential projects for the last 60 years and we’re thrilled to be able to continuously evolve to suit the wants and needs of our longstanding clients.”

Future residents can also enjoy a 1,100sqm Rooftop Retreat including a bar with sweeping views of Brisbane’s skyline, a contemporary dining pavilion, wellness retreat with mineral pool and steam room, plus more,” Ms Kielar said.

The Lanes’ first release, Wave Residences, will feature 138 apartments with floorplans showcasing exceptional spatial benefits of up to 230sqm.

Plans

Plans

 

Proposed building separation of Pradella's 'The Lanes'
Proposed building separation of Pradella’s ‘The Lanes’

Tell us what you think about this masterplan below in the comment box. The development application for this project, available to view on Brisbane City Council’s Developmenti online platform is A005719997.

Subscribe to BrisbaneDevelopment.com here.

Architectural design

63 %

Building amenities

63 %

Building greenery (Buildings that breathe)

57 %

Public realm / Street activation

53 %

Sustainability

60 %

By 06 reviewer(s)

  • Avatar

    Trent Bell

    Although this is a wonderful design architechtually – it does raise the question and issue of why the council continues to approve over densifying the west end without the true inquisition into the ongoing impacts.

    I believe the surrounding next loop of inner city could be assisted into making the density issues address by revitalisation. For example

    https://youtu.be/5qGHUcyriso like this.

    April 12, 2022

    Helpful?

  • Avatar

    Joe Tipping

    Just another money grab for a company who drives profits over lifestyle.

    March 16, 2022

    Helpful?

  • Avatar

    Uwe

    Enough is enough. It’s actually to much already.

    March 14, 2022

    Helpful?

  • Avatar

    Kit Davis

    I think this is great.

    With respect, I don’t agree with the previous comments regarding density issues – cities in Australia continue to sprawl out with public transport infrastructure unable to keep up with that growth. That is the real issue.

    Densification is a solution to this problem and given the close proximity to the Central Business District area, it only makes sense for surrounding neighbourhoods like West End, Kangaroo Point, New Farm and Spring Hill to provide additional housing like this.

    March 14, 2022

    Helpful?

  • Avatar

    Warron Conroy

    It’s too high.
    It’s too many apartments.
    It’s adding too much traffic congestion to already overloaded old roads.
    As for ‘public’ areas it’s less than amusing: where’s any decent semblance of a real park for the community it purports to be a part of.

    March 14, 2022

    Helpful?

  • Avatar

    Dhurva Davis

    While this development is well executed as a building, it raises the issue of density and concentration of peoples in a small area. While the densification of cities is an effective way to use pre-existing resources such as roads, transport hubs etc, it does put pressure on the experience of the amenity of the area. The risk of crowding of people and the negative impact on the enjoyment of the area, detracts from the existing experience of living in West End. Council must apply a density limit code to all its fringe of city suburbs in order to maintain a quality of life for existing residents.

    March 13, 2022

    Helpful?

Leave feedback about this

Your email address will not be published.

Architectural design
Building amenities
Building greenery (Buildings that breathe)
Public realm / Street activation
Sustainability